Kesän ensimmäinen mansikkatorttu

Kesän ensimmäinen mansikkatorttu

Mansikat ovat varma kesän merkki! Tuoreita mansikoita alkaa suorastaan himoita heti kun ensimmäiset kotimaiset marjat ilmestyvät toripöytiin. Mansikan nälkään nopein ja paras lääke on perinteinen mansikkatorttu, jonka pyöräyttää hetkessä kotona ja mökillä niin oman väen suihin kuin vierasvaraksi. Mansikkatorttu syntyy pehmeästä itse tehdystä sokerikakkupohjasta, jonka päälle vaahdotetaan runsas kermavaahto ja asetellaan mehevimmät marjat. Torttupohjan voi tehdä myös gluteenittomana kun jauhot vain vaihtaa gluteenittomiin. Kätevä emäntä myös pakastaa pohjia odottamattomia tilanteita varten!

Pohja:
3 munaa
lasillinen jauhoja
lasillinen sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
2-3 dl kermaa
1 l mansikoita
Kostutukseen maitoa ja vaniljasokeria tai sitruunanmehua

Valmistusohje:
Voitele ja korppujauhota torttupohjavuoka halkaisijaltaan n. 25 cm. Riko huoneenlämpöiset munat lasiin. Ota toinen lasi munalasin viereen, ja mittaa siihen sokeria sen verran, että pinta on samalla tasolla munien kanssa. Kaada sitten sokeri vatkauskulhoon ja mittaa tyhjään lasiin sama määrä jauhoja. Sekoita jauhojen joukkoon vaniljasokeri ja leivinjauhe. Kaada nyt munat sokerin kanssa kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi (siten että taikinasta jää nostettaessa kuvio vaahdon pintaan). Siivilöi jauhoseos varovasti munavaahtoon ja sekoita sekaisin kevyesti nostellen (älä vaivaa). Kaada sitten taikina vuokaan ja tasaa pinta. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 15-20 minuuttia uunista riippuen. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla, jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä.

Jäähdytä pohja ja kostuta se kevyesti esim. vesi-sirtuunamehu-sokeri-seoksella tai vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla makusi mukaan. Siivuta osa mansikoista pohjan päälle kerrokseksi ja levitä sitten päälle kermavaahto. Koristele pinta lopuilla mansikoilla –tyyli on vapaa!

Vinkki: Voit laittaa pakastemansikoita pohjalle ja tuoreita mansikoita päälle. Käytä koristelussa esimerkiksi sitruunamelissaa, minttua tai orvokin kukkia.