Murun raparperipiirakka

Murun raparperipiirakka

Siitä tietää, että on kesä, kun ensimmäiset raparperinvarret nousevat penkistä ja niistä saa pyöräyttää raparperipiirakan. Tässä ohjeessa kirpeän raparperin lepyttää viettelevä vaniljarahka. Siis täydellinen happaman ja makean liitto, jonka viimeistelee rapsakka muropohja, jossa ei ole käytetty lainkaan kananmunaa. Olen saanut ohjeen äidiltäni, jonka tekemänä se tietenkin maistui vieläkin paremmalta. Mikäänhän ei voi voita äitien tekemiä herkkuja! Mutta voin luvata, ettet tule pettymään. Jopa mieheni, jonka suosikkeihin raparperi ei kuulu, rakastui tähän piirakkaan. Niinpä nimesin sen murun raparperipiirakakasi. Kokeile ja nauti!

Pohja:
150 g margariinia
n. 3 dl jauhoja
1,5 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 5 dl raparperia
1 prk (200 g) maustettua vaniljarahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria
0,5- 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje:
Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhossa. Lisää joukkoon pehmeä margariini ja nypi sormin tasaiseksi taikinaksi. Jos tuntuu, että koostumus on liian rasvainen, lisää hieman jauhoja. Ota noin 1,5 dl muruseosta eroon toiseen kulhoon murupäällistä varten. Voitele kevyesti irtopohjavuoka halkaisijaltaan noin 20 cm, lisää leivinpaperi vuoan pohjalle ja taputtele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille noin 1 cm verran. Kuori ja pilko raparperit. Asettele ne pohjan päälle. Jos pidät makeammasta mausta, ripottele hieman sokeria raparperien päälle. Sekoita täytteen vaniljarahka, kananmuna ja sokerit sekaisin. Kaada rahkatäyte raparperien päälle ja levitä tasaiseksi. Lisää nyt eroon otettuun muruseokseen hieman jauhoja ja nypi tasaiseksi.  Ripottele seos kauniiksi muruksi piirakan päälle.

Paista 175 asteessa, uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Laita varmuuden vuoksi pelti ja leivinpaperi alle, jotta paistonaikana mahdollisesti valuva rasva ei tahraa uunia. Kokeile tikulla kypsyysastetta paiston loppuvaiheessa. Uunista riippuen, voit lopussa pitää piirakkaa hetken ylemmällä tasolla saadaksesi hieman väriä murupinnalle. Tarjoile jäähtyneenä –erittäin hyvää ellei parempaa seuraavana päivänä!

Vinkki: Jäätelö ja kermavaahto sopivat kaikkien piirakoiden kaveriksi.