Munkit suklaakuorrutteella

Munkit suklaakuorrutteella

Pehmeät munkit ja donitsit ovat herkkuja, jotka maistuvat kaikille. Sokerimunkki kuuluu suomalaiseen vappuun siman kera. Donitsi eli donut on munkin fiinimpi Amerikan serkku. Perusmunkki taipuu kauniisti koristelluksi donitsiksi täyteläisellä suklaakuorrutteella ja strösselikoristeella.

Munkkitaikina
Munkkitaikina

Munkkitaikina

½ litraa vettä
50 g hiivaa
1 ¾ tl suolaa
2 dl sokeria
150 g margariinia
1 kg vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 pkt munkkirasvaa tai öljyä

Sekoita kädenlämpöisestä vedestä, hiivasta ja 3 dl vehnäjauhoja juuritaikina eli puuromainen seos. Kohota seosta liinan alla vedottomassa paikassa kunnes taikina alkaa kuplia. Lisää sitten joukkoon muut aineet ja loput jauhot. Alusta kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Pyöritä taikinasta samankokoisia pikkupullia ja kohota ne liinan alla. Tee sitten pikkupullan keskelle reikä sormilla painaen ja pyöritä rinkulaksi. Kuumenna munkkirasva kattilassa tai valurautapadassa kuumaksi ohjeen mukaan. Varmista oikea lämpötila pienellä taikinapalalla. Paista 2-4 munkkia kerrallaan kattilan koosta riippuen. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeaksi.

Suklaadonitsit
Suklaadonitsit

Suklaakuorrutus:

160 g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
Leikkaa maitosuklaa pieniksi palasiksi ja laita kerman kanssa kattilaan kuumenemaan keskilämmöllä. Sekoita kokoajan kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja seos on tasaista. Nosta kattila liedeltä ja kasta donitsien toinen puoli kuorrutteessa. Koristele sitten haluamallasi tavalla esimerkiksi värikkäillä strösseleillä tai valkosuklaaraidalla.

Sokerimunkki
Sokerimunkki

Sokerimunkit:

Kaada reilusti hienoa sokeria lautaselle ja pyörittele kuumat munkkirinkelit siinä.